Aurreko sarreran, erronka bota nien nirekin TheoBio2013 konferentzian
parte harturiko bi lagunei. Joniri eta Elenari. Sarrera horrek
komentarioak sortu zituen, bi lagun hauei sarrera bana idazteko eskatuz.
Zergatia? Dudak ditut :-)
- Beraien lana interesgarria izatea jendearendako
- Kongresuetan etab nik neuk egindako hankasartzeak eta kuriositateak kontatuko nituelako.
Beno, Txoniren eskeintza onartuz (a ze
erremedioa!), lehenengo aldiz blog interesgarri honetan idaztera
animatu naiz. Proposamen hori jarraituz, Theobio2013 kongresuan
emandako aurkezpenaren azalpen txiki bat ematen saiatuko naiz. Ea zer
ateratzen den!
Protein Splicing izeneko prozesu bati
buruzko ikerketa aurkeztu nuen kongresu hortan. Prozesu hau pixka bat
azaldu aurretik, irakurleren bat proteinekin tratatzea oso ohitua ez
badago, bi hitz molekula erraldoi hauei buruz. Proteina bat
amino-azidoz osatutako molekula handi bat da, normalean ehundaka
amino azidoz. Amino azidoek 20-30 atomo dituzte, eta naturan 20 amino
azido mota desberdin daude. Mota desberdineko amino azidoak
konbinatuz osatzen dira proteinak. Beraz, denera proteina bat milaka
atomoz osatuta dago.
Proteina bat nola dagoen eratuta azaldu
ondoren, buelta gaitezen Protein Splicing zer den azaltzera.
Orokorrean, gure gorputzean ditugun proteinak DNA-n gordeta dagoen informazio bati jarraituz
sortzen dira. Hortarako, bi pauso daude: transkripzioa, eta
translazioa. Pauso hauetan zehazki zer gertatzen den sakondu gabe,
bakarrik esan bukaeran proteina bat sortzen dela. Hala ere, proteina
hori oraindik ez dago prest bere ekintza biologikoa burutzeko.
Aktibazio biologiko hori normalean beste proteina batek burutzen du.
Hala ere, badira zenbait proteina, beste inoren laguntzarik gabe,
aktibazio hori egiteko gai direnak; pertsona batzuk bezela, nahiago
dute beraien arazotaz beraiek bakarrik arduratu...
Protein splicing prozesua jasaten duten
proteinak dira adibide bat. Prozesu honetan, proteinaren zati bat
(berdez goiko irudian) moztu egiten da, ta beste bi zatiak (kolore urdin
ta gorriz goiko irudian) elkar lotzen dira biologikoki aktiboa den
proteina sortzeko. Hortik dator Protein Splicing izena, splicing,
inglesez, lotzea, edo elkartzea esan nahi baitu. Aipatu proteina bat
bera bakarrik puskatzeko gaitasuna ondo ulertzea garrantzitsua dela
proteinen ingenieritzan. Hori zer den? Laborategian proteinak
manipulatzeko gaitasuna, hau da, proteinak moztu, konbinatu eta
proteina berriak sortzeko ahalmena. Eta hortarako, protein
splicing-en proteinaren mozketa nola gertatzen den ulertzea oso
erabilgarria izan daiteke.
Protein Splicing prozesua aurrera
eramateko garaian, proteina osatzen duten amino azido guztien artean
gutxi batzuk arduratzen dira erreakzioa burutzen. Laborategian
egindako esperimentuei esker amino azido horiek zeintzuk diren nahiko
jakina da. Hala ere, esperimentu horiek ez digute argitzen amino
azido horiek zer egiten duten zehazki. Hau da, badakigu zeintzuk
diren erreakzio aurrera eramaten duten amino azidoak, baina zehazki
zer egiten duten ez dago argi. Asmakizun bat bezala da, esperimentuen
bidez pista batzuk lor daitezke, baina erreakzio horretan zehazki zer
gertatzen den deduzitu egin behar da eskura dauden datuekin. Ta
asmakizun hori ebazteko garaian, zorionez, hor dago kimika
konputazionala laguntzeko.
Kimika konpuntazionalean proteinak
simulatu egiten ditugu kimika kuantikoak eskeinitako baliabideak
erabiliz, ta horri esker, elektroiak, atomoak eta molekulak “ikus”
ditzakegu. “Ikus” komila artean diot, ze kontuan izan behar da
guk simulazioak egiten ditugula. Modu hortan, erreakzio oso bat
simulatu dezakegu. Proteina oso molekula handiak direnez, teknika
desberdinak konbinatu behar dira kalkuluak egiteko garaian. Ze
teknika erabakitzea ez da erraza, denek abantailak eta desebantailak
baidituzte, eta horrek eztabaida interesgarriak sortu ditu Theobio
kongresuan zehar.
Adibide bezala, Protein Splicing-en
gerta daitekeen erreakzioaren zati baten simulazioa ikus dezakezue goiko bideoan. Bertan, atomoak mugitzen doaz, hau da, erreakzioa nola
gertatzen den ikus dezakegu. Kasu honetan, protoi bat amino azido
batetik (cysteina) beste batera (aspartatoa) doa. Pelikulan atomo
txuri bat (protoia) atomo hori batetik (sufrea) gorri batera
(oxigenoa) doala ikusten da. Kalkulu hauen bitartez, erreakzio hori
posible den erabaki dezakegu, lortzen ditugun estrukturak eta
energiak aztertuz eta dauden datu esperimentalekin konparatuz. Kasu
honetan, bat datozela uste degu, ta guk Protein Splicing prozesuan
erreakzio bide hori gertatzen dela proposatzen degu.
Ba hau da kontatu behar nizuen guztia.
Espero zerbait ulertu izana, ta ez bada hala izan, nik sarreratxo hau
idazteak Txoniren bere anekdotak kontatzeko balio izango du
behintzat!
Descargo de responsabilidad: He utilizado las imágenes sin ánimo de
lucro, con un objetivo de investigación y estudio, en el marco del
principio de uso razonable - sin embargo, estoy dispuesto a retirarlas
en caso de cualquier infracción de las leyes de copyright.
Disclaimer: I
have used the images in a non for profit, scholarly interest, under the
fair use principle - however, I am willing to remove them if there is
any infringement of copyright laws.
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina